Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/34/d583055009/htdocs/www/flodeau.com/wp-includes/post-template.php on line 284

Studio Arthur Casas : Beach House in Baleia

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.com

Another beauty by one of my favorite Brazilian architecture practices, Studio Arthur CasasCondomínio Baleia is a beach house located in São Sebastião, on the southeast coast of Brazil, in the state of São Paulo. In a constant game of fusion between inside and outside, the project responds to the challenge of keeping privacy between four close neighbors without losing the spectacular views of the surrounding landscape.

 

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comAbout – The location of this condo is unique, between a large rain forest reserve that covers the mountains of Serra do Mar and the almost untouched beach of Baleia, in the northern coast of the state of São Paulo. Our client wanted to build four houses in the plot that is relatively small. The project had to ally privacy for each house with an architecture that should reveal the landscape.

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comOur idea was to create a single plan for all the houses that should work as a unity taking advantage of the diagonal of the plot. By doing so the wall of the neighboring house could become an interesting space for the adjacent house, in a delicate game of constructed and empty spaces. The house is relatively narrow but very rich in paths and views. The section demonstrates quite clearly this division of spaces. A central patio becomes an interior garden while bringing abundant light to the core of the house.

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comOn the ground floor plan one might observe this intention of creating a path where the landscape is revealed in layers as we approach the beach. The house is made of two distinct volumes connected by a corridor next to the patio. On the first block are the service areas, kitchen and dining room.

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comThe ceiling is low, the dining room completely open to the patio from where we can have a view to the sea. The spaces are low except for the double height living room. The glass door can slide completely outside the house, accentuating this integration between interior and exterior. 

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comThe terrace is continuous to the living room. A barbecue space was created underneath the master bedroom, separated from the terrace by a wall that supports the cantilever. In front of the terrace there’s a swimming pool with a Jacuzzi, a sauna was created underneath.

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.com

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comStudio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comThe stairs are separated from the corridors by a glass wall, that allows the light from the zenithal slit to invade all the floors. The second floor is covered in wood in contrast with the stone of the ground floor. 

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comThe guestrooms are distributed on one side of the house with a view to the neighbors wall. This wall becomes a vertical garden, rendering more comfortable the close presence of the neighbor’s house. The corridor that connects both volumes has wooden louvers on both sides, that allow an excellent natural ventilation of the house. After passing by the closet and bathroom the view is lead to the master bedroom where a window was placed in the corner, framing the beach.

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comOn the second floor a home theater and a small kitchen were placed on the first block. To allow the view of the beach from the home theater the green roof above the living room is lower. A solarium was placed above the master bedroom, with a generous view of the sea and the mountains behind the house. 

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comStudio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comThe spaces are developed with diagonal views to other spaces. The materials and textures delimitate intimate and public spaces, by the use of wood and stone. The façade is made of bricks. It’s a beach house that has a strong Brazilian character through a contemporary vocabulary, taking advantage of our particular climate and unique landscape.

Studio Arthur Casas : Condomínio Baleia | Flodeau.comCondominio Baleia by Studio Arthur Casas 013Condominio Baleia by Studio Arthur Casas 06

Photos © Studio Arthur Casas

2 Comments

  • 5 years ago

    Very beautiful house, directly face to the Ocean. I love it!!!

  • 6 years ago

    agreed..studio arthur casas always delights…

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You Might Also Like