Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /homepages/34/d583055009/htdocs/www/flodeau.com/wp-includes/post-template.php on line 284

Pete Bossley Architects : Brown Vujcich House

La Brown Vujcich House est située dans un quartier résidentiel de la Herne Bay à Auckland en Nouvelle-Zélande. Contraints par un petit terrain en pente, l’agence Pete Bossley Architects a imaginé une maison contemporaine largement vitrée, longue et étroite, faite d’acier et de bois de cèdre. Elle abrite l’importante collection de mobilier et d’art des années 1950 et 1960 des propriétaires.

About : “This house is located on a narrow urban site in the heart of Herne Bay. Tight site controls and a sloping site resulted in a long narrow building form that steps down the slope of the site.

One of the main features of the house is the entry which is reached by a bridge that crosses a moat of planting. The entry is glazed with translucent glass to give privacy and a beautiful soft light to the interior spaces. The entry space is protected by a vertical cedar screen with intermittent horizontals painted with colours that have also been used on the interior and inspired by the clients’ fantastic collection of 1950 -60s furniture, art and ceramics.

Once inside an open riser jarrah and steel stair with a hanging screen of stainless steel mesh leads either upstairs to the main living level or downstairs to the bedrooms and a second family living area.

The rooms on the lower level open out to the usually redundant side yards surrounding the house with each room having its own terrace and outdoor space. The building steps down the site and culminates in a terrace and pool off the family living space.

Light and privacy is modulated on the upper levels by opening and closing vertical lourveline panels or either cedar or aluminium. The living space opens out to a generous deck which with glimpses of the harbour.

Playful colours, finishes and hoop pine cabinetry enliven the interior spaces and the exterior materials of fine vertical cedar shiplap, double skin bagged brick reflect the clients’ love of fifties and sixties architecture.”

Awards: Registered Master Builders Auckland Region – Gold Award 2010 – Registered Master Builders National House of the Year – Gold Reserve Award 2010
Architects – Pete Bossley Architects – Design/Project Architect: Andrea Bell
Project team: Don McKenzie, Karen Ngan Kee, Peter Westbrook, Ben Somerville, Jane Waldergrave
Contractor– PSL Construction – Phil Leach
Structural engineer – Day Consulting Engineers – Tony Day
Landscaper – Behind the Garden Wall – Marg Thomson

Photos © Patrick Reynolds

+ Via Pete Bossley Architects

2 Comments

  • 8 years ago

    I like it, posted on my site

    • flodeau
      8 years ago

      Thank you Lise : )

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You Might Also Like